Update decembrie 2021: OK, avem guvern, cine știe până când? Dacă vrei să citești despre programul de guvernare al noului guvern, vezi aici o analiză de mare angajament. Analiza de mai jos, la fel și ironia amară, rămân ca mărturie al anului teribil de neproductiv și tragic prin care am trecut.
Update octombrie 2021: Văd că acest articol a devenit din ce în ce mai popular în căutările prin Google și simt nevoia să-l aduc la zi, având în vedere contextul politic prin care trecem.
Deci, ce mai e valabil? Vezi mai jos. Și dacă nu ai chef să dai scroll, e ok, stai liniștit/ă, nimic nu mai e valabil.
Am citit cu entuziasm săptămânile trecute că digitalizarea a fost printre primele lucruri despre care membrii coaliției de guvernare s-au pus de acord în durerile facerii majorității care va guverna România în următorii 4 ani.
Am primit cu același entuziasm și înființarea unui minister al digitalizării pe care aceasta îl împarte cu cercetarea și inovarea. Nu-i puțin lucru, deși de ceva vreme începuse să iasă în evidență și mai mult Autoritatea pentru Digitalizarea României.
De ce să te intereseze ce scrie în programul de guvernare?
- Dacă ești cetățean plătitor de taxe care plimbă hârtii de la un ghișeu la altul, s-ar putea să te fi săturat să umbli degeaba și vrei să vezi ce se va face în privința asta.
- Dacă ești funcționar public, ești vizat de o serie de transformări în fluxul de lucru.
- Dacă ești profesor/cadru didactic..nu cred că mai trebuie să spun de ce trebuie să te intereseze. E suficient să aduc vorba de cursurile online.
- Dacă ești antreprenor, sigur ai nevoie de mai mult sprijin în dezvoltarea afacerii tale.
Viziunea despre digitalizare prezentată de noul Guvern nu țintește doar anumite categorii de cetățeni, ci te țintește și pe tine care citești aceste rânduri și pe cel/cea de lângă tine care derulează fluxul de Facebook sau de Instagram fără un gând anume. Fiind vorba de o politică orizontală, ne afectează pe toți într-o formă sau alta. De fapt, ideea este că termenul de digitalizare nu ajută pe cei care nu sunt foarte familiari cu tehnologia să cuprindă cu adevărat gradul de transformare care poate avea loc și care va avea loc în România. Pare totul foarte opac și foarte complicat din punct de vedere al termenilor folosiți. Pentru a ușura înțelegerea și a deschide conceptul către toți, voi folosi aici termenul de transformare digitală în despachetarea și evaluarea viziunii pe care o are Guvernul și cum ne afectează pe noi toți.
1. De ce ne aflăm unde ne aflăm cu transformarea digitală?
2. Ce vrea să facă Guvernul în acest sens?
Nimic, desigur! Treburile mai importante prima dată!
Cu acest bagaj de vină lăsat deoparte, documentul virează către o serie de obiective strategice care se încadrează în acest bla bla pe care l-am menționat mai sus (cu termeni ca ecosistem, sinergie sau preferatul meu, valoare adăugată), dar care trădează pe alocuri direcția de transformare digitală pe care o va urma Guvernul.
Vor exista 4 axe pentru stimularea transformării digitale și le analizez pe scurt în funcție și de impactul la nivelul nostru, al cetățenilor, urmând ca la final să fac o analiză a celor bune, celor rele și celor urâte din această viziune.
Administrația publică digitală
Economia digitală
- La nivel de procese – asta se întâmplă mai des în companii, și cam aici se termină transformarea – printr-un program de management al clienților sau al resurselor companiei
- La nivel de produse – autorii programului sugerează integrarea tehnologiei digitale în produsele realizate de către antreprenori
- La nivel de model de business – prin realizarea de produse inteligente care se adaptează la schimbările de comportament ale clienților, adică pe baza datelor furnizate de aceștia.
Educația digitală și societatea digitală
3. The bad...
Dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc, și de-abia acum urmează partea de analiză. Ce analiză? N-am ce analiza pentru că n-avem guvern deplin și nici susținere parlamentară. Nu știm ce se va alege de toate proiectele pe transformare digitală, pentru că, dacă vom avea Guvern nou anul ăsta, se vor renegocia portofolii și priorități și toate cele. Ideile pe transformare digitală vor fi aproape la fel, dar vom fi pierdut încă un an… Vor veni alți oameni, poate cu viziuni diferite și sigur am mai văzut deja filmul ăsta.
O să încep cu the bad. La nivel general, viziunea cu privire la digitalizare va fi cu siguranță tech-led, așa cum am mai menționat aici, atâta vreme cât autorii pun accent pe dezvoltarea arhitecturii administrației publice, dar nu pe dezvoltarea competențelor digitale. De altfel, documentul ilustrează modul în care va fi pus în valoare acest ecosistem digital – iar primele 2 niveluri sunt reprezentate de infrastructura digitală și de instrumentele digitale hardware și software, iar de-abia nivelul 3 este nivelul competențelor digitale. Normal că avem nevoie de infrastructură, de platforme și aplicații, dar cine și cum le va folosi?
în final...
Să răspund la întrebarea din titlu pe scurt: arată strașnic, mânată de tehnologie și nu de oameni. Nu-i neapărat un lucru bun. Totuși, sunt câteva direcții pe care decidenții pot marșa, dar doar dacă scriu în viitorul apropiat o strategie de transformare digitală mai clară, cu prezența valorilor în centrul său, cu obiective măsurabile, cu acțiuni și calendar și, desigur, cu sistem de guvernanță.