Un articol mai scurt azi – doar e duminică și sărbătorim și #EuropeDay. UE e în viața mea încă din anii de facultate când îmi storceam creierii să îi înțeleg mecanismul decizional, după care l-au schimbat că a venit Tratatul de la Lisabona 🙂 Așa că am luat-o de la început cu storsul creierilor. Deci, dacă ar fi să spun ce îmi place la #UE, e exact asta: evoluează constant și trebuie să te pui la punct cu noile atribuții, mecanisme, funcționalități. E ca în viață, trebuie să înveți constant ca să te menții relevant. Gata cu filosofia acum, să purcedem la cele 7 motive pentru care Uniunea Europeană e mișto pe digital.
- Poți călători în Uniunea Europeană și poți utiliza datele mobile din abonamentul tău național. Orientare prin GPS? Permisă și gratuită. Selfie la Turnul Eiffel? Urcat instant pe rețelele sociale. Bilet online la muzeu? Achitat pe loc.
- Poți cumpăra online fără piedici de oriunde din Uniunea Europeană și nu îți mai este blocat accesul la produse din Cehia, Franța, Spania etc.
- Te-ai săturat de modul în care platformele social media îți exploatează atenția, datele și informațiile pe care le postezi? Uniunea Europeană creează mecanisme pentru ca tu să știi cine și de ce ți-a livrat acea reclamă care te enervează, pentru ca tu să raportezi conținut dăunător și el să fie chiar dat jos de pe rețelele sociale și, mai ales, pentru ca tu să înțelegi ce date și cum le colectează despre tine
- Știi infomările alea cu „acest site colectează date despre tine….”? Da, sunt enervante, dar au scopul de a te informa ce date colectează fiecare despre tine și ce amprentă digitală ai. Data viitoare, nu mai da „accept toate”, ci mai degrabă „vreau să modific setările individual” pentru a vedea mai exact ce anume știe magazinul acela online despre tine.
- Datorită regulamentului de protecție a datelor, orice companie/instituție care colectează date despre tine e obligată să-ți ceară consimțământul explicit și informat. Adio căsuțelor bifate automat prin care ești de acord cu termenii și condițiile site-ului, adio newsletter-ului la care ești abonat automat și adio comunicărilor enervante.
- Crezi că „te știi cu calculatoarele și Internetul?” Datorită Uniunii Europene, acum îți poți auto-evalua competențele digitale. O poți face aici . Știi să cauți informații pe Google, dar nu știi să personalizezi un software să funcționeze pentru nevoile tale? S-ar putea să ai competențe digitale de bază. Știi la ce trebuie să lucrezi!
- Prin noile propuneri privind inteligența artificială, vei fi informat dacă candidatura ta pentru o slujbă într-o corporație va trece printr-un sistem de inteligență artificială care filtrează CV-urile, iar sistemele de supraveghere care ne pot crea un credit social pentru a ne controla comportamentul vor fi strict interzise.
La final, în loc să scriu într-un avânt super duper european că ar fi mai multe motive pentru care UE e cool pe partea de politici digitale și transformare digitală, o să zic mai degrabă că mai are mult de lucrat. Despre asta e și „Deceniul Digital 2030” – noua strategie care urmărește parcursul UE către o societate digitală bazată pe valori și, de ce nu, către un leadership digital global. Unde mai are de lucrat?
- la realizarea de „campioni” europeni digitali – companii de succes care să rivalizeze cu giganții tech. Unii mai pricepuți ca mine spun că ar exista riscul ca legislațiile europene să limiteze avântul de dezvoltare al start-up-urilor europene. Alții spun că există „efectul Brussels”, prin care legislația privind protecția datelor, spre exemplu, a fost adoptată la nivel global de mai multe companii pentru că ar fi mai avantajos din punct de vedere al costurilor. Oricum, mai este de lucru aici.
- la efortul de dezvoltare a competențelor digitale a cetățenilor europeni și popularizarea conceptului mai ales în legătură cu ceea ce presupune să fim niște cetățeni digitali activi, informați, dotați cu abilități analitice și critice care să ne permită să-i tragem la răspundere pe liderii noștri
- la coagularea statelor membre către aceste obiective. Degeaba vrea Comisia Europeană legislație ambițioasă pe securitate cibernetică sau inteligență artificială, dacă statele diluează propunerile prin negocieri sau dacă tergiversează implementarea legislației din diferite interese.