Ce sunt politicile digitale?

 

Transformarea digitala/digitalizarea sunt cuvinte ajunse pe buzele tuturor, mai ales în contextul pandemiei. Fie că înlocuiește unele slujbe sau facilitează altele, tehnologia joacă un rol important în viețile indivizilor, a societății, a economiei naționale și globale. Pentru a facilita transferul tehnologic în toate aceste fațete, sunt necesare intervenții din partea mai multor actori, nu doar din partea factorilor publici, statali sau suprastatali.

Acest articol își propune să definitiveze sintagma „politici digitale”, având în vedere că stă la baza acestui demers.

1. Premisa de la care pornesc s-a îndepărtat de la viziunea libertariană asupra tehnologiei care a dominat primii ani ai Internetului și a WWW-ului.

Primii ani ai Internetului se caracterizează printr-o explozie de inovație și tehnologie, dar care a rămas oarecum în afara sferei unei reglementări, poate și datorită entuziasmului inițial care caracterizează primele utilizări ale inovațiilor. În Comunitatea Economică Europeană, politica publică în ceea ce privește tehnologia se reducea la stimularea investițiilor în cercetare și dezvoltare, în timp ce dezvoltarea tehnologică a SUA s-a realizat ca parte a uriașului efort „Moonshot”.

Dacă primele discuții cu privire la orice formă de reglementare s-au axat pe aspecte tehnice, explozia tehnologică asociată cu acel curent neoliberal care a cuprins și Uniunea Europeană au atras atenția asupra efectelor socio-economice a tehnologiilor. În cadrul spațiului european, primele semne ale unei direcții de reglementare vin în anii 90.

2. Nu sunt același lucru cu guvernanța internetului.

Politicile digitale reprezintă un set de măsuri menite să direcționeze utilizarea tehnologiilor digitale pentru a genera beneficii sau a reduce efecte adverse pentru indivizi, întreprinderi sau orice tip de actori publici sau privați.

Guvernanța Internetului se referă la un proces de monitorizare a unor principii care reglementează aspecte tehnice legate de funcționarea rețelei și are un caractere global. Politicile digitale sunt adesea limitate la unele circumscripții, fie că sunt locale, naționale sau europene.

3. Politicile digitale se află sub umbrela politicilor publice, dar nu sunt doar demersuri strict publice.

Contextul actual al politicilor publice nu mai este concentrat pe guvernare, ci pe guvernanţă, anume un context de interacţiune deschisă între mai mulţi actori – state, orașe, companii, ONG-uri, etc. Totodată, contextul neoliberalizării a dus la apariția fenomenului de autoreglementare și standarde de industrie, ceea ce sunt și acestea exemple de politici publice. Realitatea este că unele companii de tehnologie au devenit mult prea puternice pentru a se autoreglementa, iar, printre altele, demersurile Uniunii Europene sunt menite să protejeze cetățenii. De asemenea, în strategii de smart city, autoritățile locale fac echipă cu mediul privat sau cel academic pentru a facilita transformarea digitală a orașului.

4. Nu sunt demersuri sectoriale, ci orizontale.

Spre deosebire de alte tipuri de politici publice, politicile digitale afectează și alte zone, educația, economia, mediul social, etc. De aceea, intervențiile sunt variate și diferă în funcție de sector. Acest lucru este cu atât mai valabil la nivelul Uniunii Europene, unde aceasta poate interveni destul de limitat, și o face în ariile sale de competență, mai ales la nivelul pieței interne digitale.

 

Digital Policy este o platformă de analize de politici publice digitale, axată pe nivelurile european, național și local.

Pagini

Newsletter