Europenii reglementează BigTech, americanii se uită cu jind

Una din cele mai repetate afirmații din relațiile internaționale, printre primele pe care le-am învățat și la facultate, a fost că SUA sunt singura superputere din lume sau că sunt cel mai puternic stat din lume din toate punctele de vedere – politic, economic, militar, tehnologic, chiar și cultural.

Mirajul american nu ni se arată doar la facultate pentru cei care studiază relațiile internaționale, ci și din filme și cultura care ne înconjoară în așa fel încât există cercetări care susțin că deschiderea unui McDonalds într-o țară face parte din drumul său spre democratizare. Deci, ne uităm cu jind la americani și pe bună dreptate: SUA au dat foarte mult lumii și asta doar dacă mă uit la partea de tehnologii: becul, curentul electric, calculatorul, procesorul, Internetul (nu și WWW) și acum și platformele de comunicare, dar și cele mai accesibile servicii de stocare în cloud (scriu postarea asta dintr-un program care îmi găzduiește informațiile în Amazon Web Services).

Mixul de libertate și îmbrățișare a riscului și a potențialului de eșec sunt doar câteva din motivele asociate succesului american. O explicație din acest registru vine din cartea Inovația scrisă de Matt Ridley, unde autorul explică faptul că oamenii au nevoie de libertate de acțiune și de experimentare pentru a inova și de multe ori nu sunt conștienți de potențialul adevărat al descoperirilor lor. Să fi știut Mark Zuckerberg că serviciul său de socializare pornit dintr-o cameră de cămin va fi utilizat pentru a răsturna regimuri politice sau pentru diplomație digitală? Mă îndoiesc. Nu știu dacă această perspectivă e valabilă și pentru cei de la Google, cărora le datorăm catalogarea informației de pe web. Altă explicație vine dinspre Darren Acemoglu și James Robinson – ei pun succesul american pe seama competiției continue dintre stat și societate. Statul are tendința de a deveni tot mai autoritar, reușind în același timp să spargă unele norme care dictează mersul lucrurilor, dar societatea intervine, se organizează, își cere drepturile și libertățile. Ei numesc acest dans Efectul Regina Roșie. Dacă societatea e liberă, are posibilitatea să experimenteze , iar oportunitățile de dezvoltare sunt mult mai largi. Mixul acesta există în SUA și este lăudat de către cei doi autori ca fiind una din sursele succesului american.

Se pare că marile inovații tech au putut apărea în SUA pentru că au avut posiblitatea de experimentare, au avut acces la capital de risc și nu au fost constrânse prin obligații și reglementări. Acesta este și principalul argument în spatele căruia companiile BigTech se ascund când spun că reglementările sunt periculoase pentru că le-ar afecta capacitatea de a inova. Asta e una din marile diferențe dintre SUA și UE pe partea de politici digitale. Ciudat, având în vedere scopul articolului de azi, pentru că ambele recunosc că există probleme grave în spațiul online care au dus și la degradarea democrației. Numai una dintre ele face ceva în privința asta: Uniunea Europeană. În cealaltă, știrea tech a lunii e că un miliardar a cumpărat una din cele mai influente platforme din lume, anume Twitter.

Subiectul acestui articol se referă la această paralelă dintre SUA și UE în ceea ce privește reglementarea spațiului digital, în special a BigTech. De ce? Pentru că e fascinant că una e sursa inovației, cealaltă e sursa reglementărilor și parcă fiecare ar vrea să fie în locul celeilalte, cel puțin declarativ.

Ce vei citi mai jos?

 • Care sunt principalele probleme ale spațiului digital în viziunea SUA și UE?
 • Care sunt soluțiile propuse? Ce fac fiecare dintre cele două?

Care-i problema?

Nu e doar una, desigur. Le enumăr pe scurt, cu câteva exemple și evenimente care ilustrează gravitatea situației pe filiere americane și europene.

Abuzul de putere competitivă

Corporațiile BigTech și-au făcut un obicei de a cumpăra sau sufoca pe oricine încearcă să concureze cu ele. Facebook a cumpărat Instagram și Whatsapp pentru a-și consolida statutul de platforme de comunicare, a introdus funcții noi pentru Facebook „inspirate” din Snapchat și TikTtok – Stories și Reels. Amazon este sub investigație în UE pentru că se folosește de datele din marketplace pentru a concura cu jucătorii din marketplace. Americanii au pus FB sub investigație anul trecut pentru practici anticompetitive.

Blocarea utilizatorului într-un ecosistem

Nici asta poate nu ți se pare așa mare problemă. FB deja instalat pe Androiul tău, necesitatea unui cont Google pentru accesarea serviciilor lor și tot așa. Mâna sus cine și-a făcut N adrese de Gmail că i s-a cerut la un moment dat, a uitat parola, apoi a făcut altul pentru Android și tot așa. Dacă stăm bine să ne uităm, e vorba de interoperabilitate în termeni tehnici. În termeni umani, e vorba despre alegere.

Reclame intruzive și țintite

Asta poate nu e o problemă pentru tine, poate-ți convine ca retailerii să știe exact ce vrei. Alții ar spune că, de fapt, îți știrbește din experiența online pentru că ești băgat în cutiuța de profil și nu mai ai chiar un drept de liberă alegere. Oricum, putem să cădem de acord că reclamele intruzive sunt enervante și nici nu știi pe unde îți ajung datele. Nu trec doar de la FB la compania care face reclamă, ci ajung la brokeri de date care adună din mai multe surse pentru a te ținti. Episodul din Last Week Tonight al lui John Oliver ilustrează aceste practici, ia-ți 20 minute și uită-te. E viziunea americană. De asemenea, e bine să treci prin setările de confidențialitate ale conturilor tale de social media, vei vedea acolo câteva companii anonime care au avut acces la datele tale.

Lipsa unui contact

Când ți se blochează un cont, poate pe nedreptate, adesea nu te poți plânge cuiva direct. Poți raporta ceva inadecvat pe site, dar adesea nu te bagă nimeni în seamă. Eu am raportat de zeci de ori și nu mi-a zis nimeni nici da, nici ba. Deci, vorbești cu pereții. E valabil mai ales pentru piețele mai mici care nu sunt semnificative pentru ei.

Controlul prea mare asupra mediului informațional + Dezinformare

Companiile BigTech se pretind a fi campioanele libertății de exprimare. Elon Musk a declarat răspicat că a cumpărat Twitter pentru a-l face un bastion al liberei exprimări, Zuckerberg se mândrește cu sistemele de AI care întrețin un mediu liber de comunicare. Dar, dacă stăm drept și privim strâmb, ele tot aleg ce vede fiecare în feedul lor, în funcție de cum și-au setat algoritmul. Da, nu putem vedea chiar tot ce e pe net pentru că e practic imposibil, la cantitatea de informații disponibile, dar nici nu putem alege chiar noi ce vedem. Nu e vorba doar de confortul nostru informațional, ci de „puterea politică a platformelor BigTech”, conform președintei Von der Leyen. Americanii au puternica reglementare Section 230, care scoate platformele de sub responsabilitatea conținutului păstrat pe platformele lor, având în vedere că nu este conținutul lor, dar au tot apărut voci care cer revizuirea acestei legi. Printre vocile astea – atât Trump, cât și Biden.

Conținut ilegal

Mantra UE – ce e ilegal offline ar trebui să fie ilegal și în online. De la produse ilegale și contrafăcute, la discurs care instigă la ură și este interzis de legislație. În acest context, platformele au avut o abordare mai relaxată, profitând de ideea că ei sunt doar în umbra conversațiilor și tranzacțiilor în online. Dar dacă ne gândim la dezvăluirile americanei Frances Haugen despre Facebook conform cărora FB a fost folosit și pentru a intermedia traficul de persoane, nu prea putem să spunem că ele nu poartă o răspundere pentru ceea ce se întâmplă. Un fapt important de reținut, dezinformarea nu este conținut ilegal.

Degradarea democrației

Un interes pe care și l-a asumat Obama în perioada recentă. Aceasta poate fi considerată the ultimate problem, cauzată cumva de toate problemele de mai sus, dar și de alți factori. Oricum, americanii au fost cei care au organizat Summitul Democrației acum recent, iar europenii au spus aproape pe șleau că și companiile BigTech au putere politică prea mare și interese private care nu merg neapărat in direcția bună.

Și ce facem?

Acuma dupa ce te-am copleșit cu toate problemele din lume, să vedem ce fac UE și SUA Începem cu declarația pentru viitorul Internetului…glumesc, această declarație nu face prea multe, deocamdată.

Încep cu europenii care tocmai au finalizat negocierile pe pachetul cel mai cuprinzător de legislație care reglementează spațiul online: Digital Services Act și Digital Markets Act. O să încerc să vin cu soluțiile pentru problemele semnalate mai sus. Am mai vorbit aici despre asta, oricum, plus o să detaliez la final cum anume ne afectează pe noi aceste schimbări.

 • abuz de putere competitivă și blocarea în ecosistem – obligația serviciilor de mesagerie să comunice între ele, interzicerea preferinței pentru produsele proprii pe marketplaces, interzicerea pre-instalării unor aplicații (prin Digital Markets Act)
 • reclame intruzive și țintite – interzicerea țintirii cu reclame pe criterii politice, religioase, de orientare sexuală și interzicerea reclamelor țintite pentru minori (prin Digital Services Act)
 • blocarea utilizatorului în ecosistem – obligații de explicare a sistemelor de recomandare a conținutului (deci vom vedea o fărâmă din cum funcționează algoritmii), iar platformele foarte mari va trebui să îți ofere o variantă generică a platformei fără sisteme de recomandare (prin Digital Services Act)
 • lipsa contactelor – obligația existenței unui punct de contact pentru serviciile care au utilizatori din UE, adică să ai unde să te plângi când crezi că ți s-a făcut o nedreptate (prin Digital Services Act)
 • conținut ilegal – obligația de a elimina conținutul ilegal de pe platformă de îndată ce au fost informate despre existența acestuia (prin Digital Services Act)
 • degradarea democrației și controlul prea mare asupra mediului informațional – companiile social media vor fi obligate să deschidă (parțial) „capota” ca să putem vedea cum funcționează. Va trebui să realizeze evaluări de risc pentru amenințări, cum ar fi dezinformarea sau va trebui să impună măsuri speciale în situații de criză, cum ar fi războaie sau pandemii. Vor fi supuse unui control mai strict la nivel european, va exista un serviciu al Comisiei Europene care se va ocupa de asta, serviciu plătit din banii platformelor foarte mari (cele peste 45 milioane de utilizatori) (prin Digital Services Act)

 

Ce fac americanii?

Apropo de clișeul de mai sus, trebuie să recunoaștem că avem nevoie de implicarea americanilor dacă vrem schimbare cu adevărat în acest ecosistem. De ce? Păi, sunt țara din care aceste servicii sunt originare. Sunt una din cele mai importante piețe digitale din lume. Sunt afectați de aceleași probleme, motiv pentru care au pornit această cooperare strânsă cu UE prin Trade and Technology Council și au semnat declarația privind viitorul Internetului.

Bun, bun, dar ce fac? În primul rând, deocamdată…se uită la europeni. Hillary Clinton a postat pe Twitter în ziua aprobării compromisului dintre instituțiile europene. Nicio mențiune aici despre ce se întâmplă la americani.

 

Sursă foto: Captură Twitter -

Apoi, presa americană a scris destul de extins pe tema asta făcând comparație cu cât de înapoiați sunt ei față de europeni (de aici a și venit ideea acestui articol):

 • NY Times – „Mișcarea [europenilor] contrastează cu lipsa acțiunii în Statele Unite. În timp ce autoritățile de reglementare au deschis investigații antitrust împotriva Google și Meta, nu a aprobat nicio lege care să se ocupe de puterea companiilor tech. […] O fi SUA inventatorul IPhone-ului, dar leadershipul global al reglementărilor în domeniul tehnologiei se află la 3000 de mile de Washington, unde lideri europeni ce reprezintă 27 de națiuni cu 24 de limbi oficiale au reușit totuși să cadă de acord cu privire la protecția online a peste 450 milioane de cetățeni”
 • Senatoarea Amy Klobouchar, autoarea unui proiect de lege antitrust, citată în același articol NYTimes: Ei [companiile tech] lasă Europa să seteze agenda pe reglementarea internetului. Măcar noi am ascultat îngrijorările tuturor și am modificat proiectul de lege”. S-a referit că BigTech au sărit cu reclame exagerate prin care spuneau că vor fi obligate să-și închidă din servicii dacă intră în vigoare legea propusă
 • Obama, citat de Washington Post: în calitate de cea mai importantă democrație a lumii, trebuie să dăm exemplu. Ar trebui să fim în avangarda acestor discuții la nivel internațional, nu să stăm pe tușă”
 • Apar, de asemenea, întrebări prin editorialele americane cu privire la libertatea de exprimare promisă de Musk pe Twitter. Cum se va împăca viziunea promisă de Musk cu reglementările europene cu privire la dezinformare sau conținut ilegal? (întrebare retorică)

În al doilea rând, așa cum le place americanilor, au făcut show pe tema asta. Președinții companiilor mari tech au fost chemați pe rând și au fost certați de membrii Congresului că nu fac nimic pe tema dezinformării sau că îngrădesc libertatea de exprimare a conservatorilor, că i-au dat portavoce lui Trump. Dar a fost un dialog al surzilor, așa cum adesea se întâmplă la americanii. Fiecare a venit cu partitura sa pentru a cânta publicului său. Democrații, respectiv republicanii au făcut scandal pe temele lor politice în așa fel încât să ajungă la știri și să se viralizeze pe rețelele sociale pe care le critică. Capii platformelor au venit cu același speech: facem tot ce putem, ne trebuie mai multă inteligență artificială, susținem libertatea de exprimare

În al treilea rând, trebuie menționat că există totuși niște chestii începute de americani. Investigații antitrust asupra Meta și Google sau acest proiect de lege menționat mai sus. Acesta va împiedica companiile mari tech să își favorizeze propriile produse pe marketplaces și magazine de aplicații. Cel mai interesant e nivelul statal, unde au apărut deja mai multe reglementări. De exemplu, California și Colorado au propriile reglementări de confidențialitate a datelor, în lipsa unei legi federale de protecție a datelor. Texas a introdus o reglementare cu privire la sancționarea platformelor care cenzurează puncte de vedere conservatoare. Axios vorbește și despre alte proiecte de lege la nivel statal care ar limita selectarea algoritmică a conținutului sau „ar cere obligații de transparență”. Tot Axios vorbește de modul (pervers) al companiilor tech care se mută cu lobby-ul pentru a influența legislația statală.

 

Regina Roşie în acţiune

Oricum, interesantă mișcarea, merge chiar în sens invers mișcării europene. Europenii au realizat că reglementările naționale ar produce fragmentare și pierderi economice și se mută cu legislația la nivel european. În acest timp, statele americane sunt frustrate de lipsa de acțiune la nivel federal și acționează la nivelul lor.

Dacă e să revin la metafora Reginei Roșii de mai sus, exemplul american ilustrează coagularea societății atunci când statul este absent și asta cauzează probleme, în timp ce exemplul european ilustrează consolidarea „statală” a entității numite Uniunea Europeană. Am pus statal în ghilimele să nu mi-o iau cu critici naţionaliste, dar ceea ce vreau să spun că e trendul de consolidare a capacităţii Uniunii Europene în raport cu statele. UE trage către ea, statele către ele. Câteodată căştigă ele, dar altădată câştigă UE.

Tragem și noi niște concluzii?

Americanii se uită oarecum cu jind la europeni că le iau locul în ceea ce privește reglementarea spațiului digital și mai cu seamă a platformelor create exact în SUA. N-am văzut neapărat comentarii cu privire la faptul că UE limitează puterea acestor giganți americani, ci mai ales că SUA nu este ea prima care face asta, în calitate de, așa cum zicea Obama, „world’s leading democracy”. Asta duce iarăși la ideea că și americanii sunt conștienți că aceste companii au făcut cât au făcut capital statului american, dar, de la un punct încolo, beneficiile aduse nu mai sunt superioare problemelor cauzate. Și problemele nu mai sunt abstracte, de genul vai, FB mă profilează, ci au fost live la TV pe 6 ianuarie 2021.

Adaugă comentariu

 

Digital Policy este o platformă de analize de politici publice digitale, axată pe nivelurile european, național și local.

Pagini

Newsletter