Care vor fi prioritățile digitale ale UE?

Am jucat recent celebrul icebreaker, „Două adevăruri și o minciună” la un eveniment. Unul dintre lucrurile menționate de mine în listă a fost: îmi place să citesc documente de politică publică plictisitoare. Toată lumea a spus că aceasta este minciuna mea în acel joc (celelate două fiind că lucrez la îmbunătățirea limbii germane și că am schimbat 3 avioane pentru a ajunge la acel eveniment).

Ei bine, sunt aici să dovedesc că ceea ce am spus este adevărat. Cum anume? Am petrecut ceva timp parcurgând Orientările politice ale noii Președinte realese a Comisiei pentru ca voi să nu fie nevoie să o faceți 🙂. De ce? Păi, acest document este punctul de plecare pentru următorii cinci ani ai Uniunii Europene. Este planul pentru politicile, acțiunile și activitățile viitoare până în 2029.

Întrebarea principală la care vreau să răspund este: ce rol joacă exact #digitalul în următorii cinci ani? Care vor fi prioritățile digitale ale UE?

Dar, înainte de asta, de ce ar trebui să-ți pese? Răspunsul la această întrebare este aproape același cu întrebarea precedentă. Totul ține de lumea asta nebună în care trăim. În plus, am petrecut ultimii cinci ani urmărind lumea complicată a elaborării politicilor pentru spațiul digital. Am văzut cum Comisia a arătat cu degetul spre BigTech de nenumărate ori și i-am auzit spunând că vor face platformele mai responsabile pentru lucrurile care se întâmplă în cadrul acestora.

Am auzit de asemenea Comisia spunând că UE face lucrurile diferit față de SUA și China, în timp ce se străduia să adopte acte legislative foarte complicate care afectează multe companii de tehnologie americane și chineze. Ei bine, acum e momentul acțiunii. Deci, despre ce este vorba? Evidențiez principalele elemente de politică digitală menționate în Orientările politice postate zilele astea și cele care i-au adus Ursulei von der Leyen al doilea mandat.

Care vor fi prioritățile digitale ale UE?

What will be the digital priorities of the EU?
Sursă foto: Unsplash

Ce fel de lume este cea în care trăim?

  • o lume conflictuală, unde jucătorii majori se întrec să fie primii care devin neutri din punct de vedere climatic (nu sunt prea sigură în privința SUA aici) și furnizorii tehnologiilor care vor modela lumea în anii următori (nu e vorba doar de AI)
  • companiile părăsesc Europa pentru SUA în căutare de oportunități de investiții
  • există încă multe riscuri și provocări în lumea online – designul adictiv al serviciilor online, presiunea de a fi mereu conectat, deepfake-urile și dezinformarea

Unde se situează UE aici?

  • investiții continue în tehnologie și tranziție verde datorită Mecanismului de Reziliență și Redresare
  • legislație majoră adoptată în mandatul anterior
  • o nevoie acută de a stimula inovația și de a „ușura desfășurarea afacerilor” pentru a rămâne în cursă (fără a se menționa însă câștigarea ei)

Care sunt promisiunile digitale?

Totul începe de la Planul European de Prosperitate (acronimul în engleză nu e prea reușit – EPP). Există atât acțiuni generale cât și specifice:

  • Acțiuni pentru completarea Pieței Unice pentru domenii diverse, inclusiv comunicațiile electronice și domeniul digital
  • Un Clean Industrial Deal – cu acțiuni pentru a sprijini digitalizarea sistemului energetic
  • Regulamentul Unic de Rezervare și Ticketing Digital, care urmărește să simplifice călătoriile transfrontaliere cu trenul în Europa – europenii pot cumpăra un singur bilet pe o singură platformă și beneficiază de drepturile pasagerilor pentru întreaga călătorie.
  • acțiuni de „intensificare” a implementării și aplicării legilor digitale adoptate – de la Actul IA la DSA și DMA
  • un punct specific legat de aplicarea Actului IA – asigurarea implementării cerințelor de transparență legate de conținutul sintetic – deepfakes
  • în primele 100 de zile – asigurarea accesului la capacități de supercomputing în cadrul inițiativelor AI Factories
  • Strategia de Aplicare a IA dezvoltată împreună cu Statele Membre, industria și societatea civilă pentru a spori utilizarea AI în diverse sectoare
  • înființarea Consiliului European de Cercetare IA – un așa-numit CERN AI, așa cum a fost numit în presă
  • o Strategie a Uniunii Europene pentru Date – pentru a facilita schimbul de date „fără întreruperi și la scară” între afaceri și administrații
  • mai multe acțiuni pentru a facilita găsirea investițiilor în Europa pentru companii – o propusă Uniunea Economiilor și Investițiilor și Fondul European de Competitivitate pentru a „asigura dezvoltarea tehnologiilor strategice și fabricarea acestora aici, în Europa”
  • pe partea socială – un Plan de Acțiune pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale – care va include și inițiative privind impactul digitalizării asupra lumii muncii. Se va propune un „drept de a te deconecta”
  • acțiuni suplimentare privind „designul adictiv al serviciilor online, cum ar fi derularea infinită, redarea automată sau notificările push constante”
  • construirea unui nou Scut European pentru Democrație. Ca parte a acestuia, vom lucra pentru a contracara manipularea și interferențele străine în informațiile online.

Care este imaginea de ansamblu?

Se pare că trei lucruri sunt certe în UE digitală: finanțarea, datele și IA-ul. Accentul se pune pe asigurarea condițiilor pentru dezvoltarea de noi tehnologii în Europa: accesul la date și puterea de calcul, precum și facilitarea investițiilor. În ceea ce privește AI-ul, instituționalizarea care completează AI Office al Comisiei va continua în tandem cu eforturile de a stimula aplicarea tehnologiilor AI.

În plus, se pare că aspectele sociale legate de digital vor fi în centrul atenției în noul cadru de reglementare al Comisiei, cu inițiative privind designul serviciilor online, verificarea faptelor și protejarea democrației.

 

Adaugă comentariu

 

Digital Policy este o platformă de analize de politici publice digitale, axată pe nivelurile european, național și local.

Pagini

Newsletter